Исхрана

About us

Исхрана деце у предшколској установи

Један од најважнијих услова за физички и психички здраву личност, за правилан раст и развој деце, унапређење и очување деце, јесте правилана исхрана. Она подразумева храну која садржи неопходне количине најважнијих састојака ( беланчевина, масти, угљених-хидрата, витамина и минералних материја).

Само таква исхрана обезбеђује здравље организму како деце тако и одраслог човека.

О исхрани деце у предшколској установи брину нутрициониста дијететичар, о планирању и организацији оброка, као и квалитету намирница, о пропреми хране и сервирању, хигијени, адекватном чуавњу хране, брину кувари, помоћни радници, сервирке.

Оброци који се сервирају  су:

  • доручак, ужина, ручак, ужина, то подразумева 75% од укупних дневних енергетских потреба.

Исхрана деце је разноврсна, избалансирана, уравнотежена и у јеловнику треба да буду заступљене намирнице из свих седам грпа основних животних намирница:

  1. Житарице и производи од жита
  2. Месо, риба, јаја и њихови производи
  3. Млеко и млечни производи
  4. Масти и уља и производи на њиховој бази
  5. Поврће и производи од поврћа
  6. Воће и производи од воћа
  7. Шећер и шећерни концентрати

Исхрана деце у предшколској установи се реализује кроз два главна  оброка и две ужине: доручак, преподневна ужина, ручак и поподневна ужина. Оброци се сервирају у правилном временском размаку.

Доручак је веома важан оброк, јер обезбеђује енергију за психофизичку кондицију и расположење деце. Доручак чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су: хлеб, пециво, намази, млеко, млечни производи, јаја,  и сл.

Преподневна ужина је мањи оброк који се састоји од куваних ужина (сутлијаш, пудинг, гриз итд.), сланих и слатких пецива, колача, кекса, напитака воћних, као и воћа

Ручак је главни оброк у дневној исхрани, треба да буде разноврстан и састављен од различитих сланих јела, чорбаста јела, са месом, затим риба, варива од поврћа, пиринча, супе или чорбе, свеже салате.

За поподневну ужину се даје углавном, кекс, воће или разне врсте пецива.

Search