Активности

Мали рецитатори

Предшколска установа ,,Наша радост“ Ковин је 27. априла у позоришној сали Центра за културу Ковин организовала такмичење под називом ,,Мали рецитатори“, с циљем да се деца упознају са сценским наступом, да  превазиђу трему јавне интерпретације и да на овај начин богате свој речник. Тема овогодишњег такмичења била је „Дете је дете да га волите и разумете“

У циљу очувања традиције наше установе, дуги низ година манифестација „Мали рецитатори“ као вид подршке деци негује љубав према поезији и рецитовању, и на овај начин  деца исказују свој таленат на такмичењу.

Поред наших такмичара који су из Ковина и насељених места, имали смо част да слушамо наше најмлађе који су се представили својим наступом у ревијалном делу: Софија Баризи из Ковина рецитацијом „Дете“, Круна Андрејић из Ковина рецитацијом „Ето то сам ја“ и Марко Станковић из Ковина рецитацијом „Порука одраслима“.Такође, свој таленат у другом ревијалном делу представили су нам: Лора Зорић из Ковина у рецитацији „Балада о заборавном деди“ и  Стефан Тот у рецитацији „Жаба чита новине“.
У категорији предшколског узраста најбољи су били: Маша Радосављевић из Делиблата, која је освојила прво место за рецитовање песме Пеђе Трајковића ,,Играјмо се“, друго место заслужила је Лана Стефановић из Ковина говорећи стихове ,,Загонетка“, аутора Мирослава Антића, треће место припало је Николају Миљковићу који је рецитовао песму ,,Баш лепо“, аутора Моше Одаловића, док је четврто место освојила Бојана Ценић са рецитацијом „Деца не траже шарене лаже“ аутора Пеђе Трајковића. Ову одлуку донео је четворочлани жири у чијем саставу су били професори српског језика и књижевности: Гордана Ђоковић, Јелена Милановић и Марија Михајлов Ђорђевић као и логопед Биљана Влашић.

За препознавање талента, добро рецитовање и пласман у такмичењу заслужне су и васпитачице: Аурора Илић, Јелена Ерцег, Милица Панић, Марија Гаврилов и Марица Радованов.

На почетку, публику је поздравила директорка Предшколске установе, Александра Алавања, захваливши се свима који су дошли да подрже учеснике и помогну малишанима да превазиђу трему и у име предшколске установе и у своје име, пожелела је срећу такмичарима.
Свих 20 учесника добило је по књигу и диплому за учешће, а победницима су додељене дипломе за освојена места и још по једна књига.
У завршном делу публика је имала прилику и да ужива у представљању наших некадашњих учесница такмичења „Мали рецитатори“, чији смо таленат препознали још у вртићу. Стиховима Љубивоја Ршумовића „Љубав је штетна“ представила нам се Даница Божин ученица другог разреда Основне школе „Паја Маргановић“ из Делиблата, док се рецитацијом „Крокодилска прича“, аутора Дејана Алексића, представила  Даница Константиновић ученица петог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Ковина. Даница је овом песмом учествовала на Општинском такмичењу „Песниче народа мог“.

„Негујте дечији таленат и креативност“ – порука је истакнутог сликара Иштвана Хајдуа по чијем мишљењу су изабрани најлепши дечији  радови у оквиру ликовног конкурса наше установе на тему  „Портрет“ и исти су били представљени у Галерији Центра за културу Ковин. У оквиру програма манифестације „Мали рецитатори“  директорка Предшколске установе Александра Алавања у име истакнутог сликара, доделила је награде деци чији су радови награђени.

И публика у учесници су уживали у одличном дружењу и такмичарској атмосфери.

Пролеће је процвало

Пролеће је процвало,

сунце с неба засијало,

на ливади зеленој,

игра коло весело!

 

Сва деца са радошћу прихватају слогане у којима се изражава радост због коначног доласка пролећа. Са првим „буђењем природе“ деца се радују излетима у природи, где се  са својим очима могу уверити у чудесне промене које су свуда око нас.

Пролеће је доба буђења природе и сјајна инспирација за креативне активности са децом. У шетњама у околини вртића деца истражују природу, беру цвеће, осећају њихов мирис. Заједно са васпитачима деца користе то цвеће и друге природне материјале, како би украсили своје радне собе.

Обележен светски дан здравља у вртићу

У вртићу „Наша радост“, у Ковину, 7. априла 2022. године обележен је Светски дан здравља.

У циљу превенције и очувања здравља медицинска сестра на превентиви Сара Секељ и нутрициониста Нина Козица осмислиле су прављење воћне салате и воћног јогурта.

Акценат радионице стављен је на здраву исхрану, здраве навике и здраве стилове живота.

Године узлета

Почев од септембра 2021 године, у централном објекту наше установе заживео је нови програм предшколског васпитања и образовања, симболички назван „Године узлета“.

Овај програм препознаје значај предшколског доба у развијању способности за целовито учење као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност.
Наше радне собе смо опремили тако да буду инспиративне за децу, и тако су настале наше прве теме/пројекти-заједничко учествовање деце и одраслих.

 

Основни циљ новог програма је добробит детета.
У припремним и старијим групама деца су истаживала теме/пројекте :
„Како се прави лутка?“, „Књига-најбољи друг“, „Кућица“, „Ал се некад добро јело“, “Како се праве наочаре?“.
У јаслицама, млађим и средњим групама пројекти су и даље у току и то:
„Шта све може кутија?“, „Шта све производи звук?“, „ Како расте коса?“, „Где живи лав?“,“Кућица“.

Свети Сава – школска слава

У предшколској установи „Наша радост“ Ковин и ове године је на пригодан начин обележена школска слава Свети Сава.

Малишани ове установе су у данима који су претходили слави вредно истраживали, сазнавали о животу Светог Саве. Деца старијих група су сама месила переце, а куварице су их испекле.Када су переце биле готове, остало је само да свако препозна баш своју перецу и поједе је.Успешно су то урадили.

27.Јануара ове године смо традиционално обележили  славу Свети Сава, уз поштовање епидемиолошких мера(без гостију), а уз присуство надлежног свештеника.
Старија деца су уз помоћ васпитача припремила програм у част великог свеца, учитеља и просветитеља.
Светосавски колач је преломио свештеник, а ми смо се сладили кољивом и колачем.

Деци су подељени поколни након приредбе што их је изузетно обрадовало.

Како смо ми све то прославили, можете делимично видети на неким од фотографија,  и у галерији нашег сајта.

1 2 18