Другање

,,Другање”

У предшколској установи „Наша радост“ Ковин, 24.априла , деца из свих васпитних група учествовала су у „Другању“, које се према обичајима одржава на Побусани понедељак. Деца су у радној соби офарбала јаја, а затим су у дворишту вртића бирала друга или другарицу са којим би се „другали“. По обичају, плете се венац од врбиних грана, који је посебно украшен. Венац се прво потапа у корито са водом, а затим се другари поздраве кроз венчић, окрену се око себе, још једном поздраве кроз венчић и размене фарбана јаја. Према веровању, венац се баца на воду која тече. Овај традиционални банатски обичај датира из давних времена, а има за циљ учвршћивање пријатељства међу децом.
Деца су са радошћу прихватила „Другање“ па су, поред офарбаних јаја, кроз венчиће даривала своје другаре и пригодним поклончићима.

Ускршње радионице организоване су  у дворишту вртића у оба објекта 13.aприла, а како је то изгледало, погледајмо фотографије:

Најрадоснији хришћански празник протекао је по традицционалним обичајима, кроз дечију игру и дружење.
Низале су се активности у којима су деца радо учествовала, фарбање и украшавање јаја, такмичење у куцању јајима, а бирали смо и најлепше украшено јаје.
Осмех, музика и игра били су део пријатне Ускршње атмосфере.