Конференција посвећена унапређењу предшколског васпитања и образовања у Србији

Конференција „Подршка унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања у Републици Србији“, одржана је 23. новембра 2022. године у Београду.  Испред Предшколске установе „Наша радост“ Ковин конференцији су присуствовале директорка Александра Алавања и стручни сарадник-педагог Милена Деспинић.

Министар просвете Бранко Ружић је отворио конференцију, и том приликом изјавио да је предшколско образовање  једна од тема које су у најужем фокусу Министарства просвете и Владе Републике Србије.

„У циљу подршке том систему Министарство просвете, у сарадњи са Светском банком, реализује пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање, који је највећи и најкомплекснији пројекат на националном нивоу посвећен овој области“, истакао је министар Ружић.

Циљ тог пројекта је, како је рекао, да се кроз изградњу, проширење и адаптацију постојећих предшколских установа обезбеди већи број места за наше најмлађе.

Ружић је напоменуо да је ће се квалитет предшколског васпитања и образовања унапредити и кроз обезбеђивање стручне подршке предшколским установама у примени нове програмске концепције „Године узлета“.

Конференција, током које су одржана два панела, била је посвећена представљању реформских процеса у систему предшколског васпитања и образовања, размени практичних искустава и знања, као и презентовању остварених резултата у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете спроводи у сарадњи са Светском банком, а све у циљу даљег унапређења предшколског система васпитања и образовања у Србији.

Током првог панела под називом „Подршка Министарства просвете унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања“  присутнима се обратила Биљана Којовић, координаторка компоненте 2 Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који је у својој основи посвећен унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања, као и сама Конференција. Биљана Којовић је заједно са осталим саговорницима овог панела – проф. др Живком Крњајом са Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, Весном Картал испред УНИЦЕФ-а и Јасмином Ђелић, начелницом Одељења за координацију рада школских управа – говорила о реформским процесима у области предшколског васпитања и образовања, представила је нове Основе програма предшколског васпитања и образовања који је Министарству просвете омогућио да пружи квалитетну, континуирану и по први пут системску подршку ПУ у грађењу квалитетне праксе.

Током другог панела под називом „Из праксе пракси“ присутни су имали прилику да сазнају нешто више о практичним аспектима имплементације Програма кроз размену искустава и знања стручних сарадника, консултаната и директора ПУ. Конференцији је присуствовало више од 250 представника институција предшколског васпитања – директора, васпитача, спољних сарадника, као и представника Светске банке, локалне самоуправе и других, док је преко 300 представника, који нису били у прилици да лично присуствују, пратило Конференцију преко лајв стрима на јутјуб каналу.