Мали рецитатори

Предшколска установа ,,Наша радост“ Ковин је 27. априла у позоришној сали Центра за културу Ковин организовала такмичење под називом ,,Мали рецитатори“, с циљем да се деца упознају са сценским наступом, да  превазиђу трему јавне интерпретације и да на овај начин богате свој речник. Тема овогодишњег такмичења била је „Дете је дете да га волите и разумете“

У циљу очувања традиције наше установе, дуги низ година манифестација „Мали рецитатори“ као вид подршке деци негује љубав према поезији и рецитовању, и на овај начин  деца исказују свој таленат на такмичењу.

Поред наших такмичара који су из Ковина и насељених места, имали смо част да слушамо наше најмлађе који су се представили својим наступом у ревијалном делу: Софија Баризи из Ковина рецитацијом „Дете“, Круна Андрејић из Ковина рецитацијом „Ето то сам ја“ и Марко Станковић из Ковина рецитацијом „Порука одраслима“.Такође, свој таленат у другом ревијалном делу представили су нам: Лора Зорић из Ковина у рецитацији „Балада о заборавном деди“ и  Стефан Тот у рецитацији „Жаба чита новине“.
У категорији предшколског узраста најбољи су били: Маша Радосављевић из Делиблата, која је освојила прво место за рецитовање песме Пеђе Трајковића ,,Играјмо се“, друго место заслужила је Лана Стефановић из Ковина говорећи стихове ,,Загонетка“, аутора Мирослава Антића, треће место припало је Николају Миљковићу који је рецитовао песму ,,Баш лепо“, аутора Моше Одаловића, док је четврто место освојила Бојана Ценић са рецитацијом „Деца не траже шарене лаже“ аутора Пеђе Трајковића. Ову одлуку донео је четворочлани жири у чијем саставу су били професори српског језика и књижевности: Гордана Ђоковић, Јелена Милановић и Марија Михајлов Ђорђевић као и логопед Биљана Влашић.

За препознавање талента, добро рецитовање и пласман у такмичењу заслужне су и васпитачице: Аурора Илић, Јелена Ерцег, Милица Панић, Марија Гаврилов и Марица Радованов.

На почетку, публику је поздравила директорка Предшколске установе, Александра Алавања, захваливши се свима који су дошли да подрже учеснике и помогну малишанима да превазиђу трему и у име предшколске установе и у своје име, пожелела је срећу такмичарима.
Свих 20 учесника добило је по књигу и диплому за учешће, а победницима су додељене дипломе за освојена места и још по једна књига.
У завршном делу публика је имала прилику и да ужива у представљању наших некадашњих учесница такмичења „Мали рецитатори“, чији смо таленат препознали још у вртићу. Стиховима Љубивоја Ршумовића „Љубав је штетна“ представила нам се Даница Божин ученица другог разреда Основне школе „Паја Маргановић“ из Делиблата, док се рецитацијом „Крокодилска прича“, аутора Дејана Алексића, представила  Даница Константиновић ученица петог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Ковина. Даница је овом песмом учествовала на Општинском такмичењу „Песниче народа мог“.

„Негујте дечији таленат и креативност“ – порука је истакнутог сликара Иштвана Хајдуа по чијем мишљењу су изабрани најлепши дечији  радови у оквиру ликовног конкурса наше установе на тему  „Портрет“ и исти су били представљени у Галерији Центра за културу Ковин. У оквиру програма манифестације „Мали рецитатори“  директорка Предшколске установе Александра Алавања у име истакнутог сликара, доделила је награде деци чији су радови награђени.

И публика у учесници су уживали у одличном дружењу и такмичарској атмосфери.