Витамини су супстанце (једињења органског порекла) која се налазе у биљном и животињском свету.
Витамини имају заштитну улогу у организму, штите оранизам од разних болести, инфекција, тако што јачају имунитет.
Веома су неопходни организму да би били здрави, весели, да порастемо велики. Уносе се путем хране која садржи витамине.
Постоје витамини који су растворљиви у води и то су витамин Ц и витамини Б-комплекса, и витамини растворљиви у масти А, Д, Е,Ф, К.
Храна која садржи витамине
Највећи извор витамина налази се у: воћу, поврћу, млеку и млечним производима, риби, месу, жуманцима, житарицама.
САВЕТИ
Витамин А
Немојте да кувате намирнице на високим температурама, јер тако се уништава витамин А оксидацијом.
Витамини Б
Избегавајте дуготрајно прање, потапање или кување намирница са витамином Б јер су растворљиви у води и врло се лако губе. Чак и кратко кључање уништава и до трећине витамина Б12 и до 50% фолне киселине.
Витамини Ц
Витамин Ц се губи ако се излаже високим температурама. Најбоље је да с енамирнице са витамином Ц конзумирају сирове.
Витамини Е
Избегавајте пржење и печење јер се губи и до 50% витамина.
ВОЋНЕ САЛАТЕ ЗА МАЛИШАНЕ
Када припремате воћне салате, обавезно, воће морати туширати ( опрати), очистити од нејестивих делова( најбоље прање је под млазом воде).
ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРАЊЕ ВОЋА И ПОВРЋА- ( умањује садржај пестицида)
- млака вода 0,5л + 3-4 кафене кашике соде бикарбоне-15-20 минута
- млака вода 0,5л + 2 кафене кашике алкохолног сирћете
- млака вода 1 чаша + 1 кашика алкохолног сирћета+ 1 кашика соде бикарбоне.
- прање млаком водом под млазом ( пре љуштења намирница)
- прсакње намирница са 3% водоник пероксидом+ бело винско сирће 1:1, испирање млаком водом након 10-15 минута
Када комбинујете воће за салату, у бази увек иде јабука ( она покупи киселину свог воћа), не комбинујете више од 4 врсте воћа, јер превше различитог укуса заједно ( кисело, слатко, горко, слано) преоптерећује жучни и дигестивни систем како деце, тако и одраслих. Користите воће истог или сличног степена зрелости ( зрелије). Можете користити сезонско свеже, из хладњака ( обевезно оставити да се отопи на собној температури, испрати).
Убацујете воће различитих боја, сецкајте у разним величинама и облицима, са својим малишанима испробавајте разне комбинације.
Можете додавати мед, орах, бадем, лешник, индијски орах, пистаће, кикирики по укусу.
Такође можете додати и мрвицу шлага, слатке павлке, или јогурта, која ће воћној салати дати кремаст укус.
Будите оргинални и маштовити и направите салату воћну по укусу, аранжирајте у разним посудицама, чашама.
Примери воћних салата:
Неколико кршки јабука, шака бобица од нара, манадрина, додати неколико бадема (исецкати) и кашику меда.
Неколико кришки јабуке ( зелене), киви, купине, јагоде додати једну кашику слатке павлаке.
Јабука, банана, малине, грејп,1 кашика шлага, и неколико лешника (ренданих) по укусу
Правите воћне салате, јер су ризнице витамина, и уживајте код куће са својим малишанима!
ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ И ПРАТИТЕ НАШ САЈТ
Сарадник за исхрану
Нина Козица