У топлини дома

Деца осете и онда када прећутимо.

Целокупна друштвена напетост, атмосфера страха, неизвесности и панике која је цео свет, услед пандемије недовољно познатог и испитаног корона вируса, погодила као гром из ведрог неба у људима природно изазива анксиозност. Било би сасвим неприродно да није тако.

Осетити страх је сасвим у реду, али није у реду дозволити да нас страх паралише, онеспособи у обављању свакодневних активности, доношењу рационалних одлука и обузме сваки сегмент нашег понашања и постојања.

Ви, као родитељи сте модел својој деци и природно је да ставове и понашања, као и деловања деца усвајају директно од вас.

У великом броју случајева родитељи имају потребу да заштите дете ћутањем, прикривањем ситуације, скривањем истине и одвајањем од реалности често вођени мишљу: „ Он/она су још увек мали, они не знају ништа.“

Зашто је то штетно за дете?

  • Уколико дете осети промене у понашању одраслих, а не разуме их (тј. није му објашњено шта се дешава) постаје још више узнемирено.

Највише нас плаше ствари и појаве које не разумемо!

 

Како да се понашамо и помогнемо детету у овој ситуацији:

 

  • Потребно је да смиримо себе и разумемо шта се дешава. Будемо рационални, одговорни и савесни.
  • Атмосферу у кући учинимо што опуштенијом и пријатнијом уз поштовање ритма дана
  • Ограничимо време посвећено информацијама о корона вирусу само на неопходне
  • Није потребно ни себе ни дете оптерећивати размишљањем само о пандемији
  • Разговарајте са дететом отворено о проблему и осећањима
  • Објасните детету да је важно да се придржавају правила понашања и да ће се на тај начин заштити
  • Уведите смирујуће активности у дневну рутину
  • Једна од релаксирајућих и вишеструко корисних активности за ваше дете је да се сместите удобно и читате вашем детету. На тај начин развијате присност и проводите квалитетно време у топлини дома.Разговарајте са дететом о прочитаном, посматрајте илустрације, вербализујте шта дете види, илуструјте мотиве из прочитаног садржаја.
  • Слушајте музику. Плешите са децом! Плес је релаксација за дух и тело у доба изолације као и у свако друго време.

 

Предлог за игру улога којом дете конструктивно може да попуни време.

            Игре улога су развојно подстицајне за децу различитих узраста и увек занимљиве.

Добро је да повежете игру са тренутно актуелном ситуацијом која је детету у исто време блиска, али која га на неки начин тренутно узнемирава или га плаши. Игром и знањем против страха.

Данас можемо мотивисати дете да преузме улогу лекара. Будимо лекари који вредно траже лек против вируса. Тако учимо да се дете конструктивно носи са проблемом, да се суочава и потруди да га победи. Кроз игру едукујемоо дете-лекара шта је потребно једном лекару са се заштити од вируса, а шта да га истражује. Рукавице, маске, заштитна опрема, кесе – будимо у игри креативни, деца воле да се маскирају, а маскирани у лекаре подићи ће и самопуздање и осетиће се снажнима.

Следећи корак је важан у психолошкој борби детета над страхом од непознатог вируса.

Импровизујемо тупфере, микроскопе, течности, прибор – направимо праву малу лабораторију за дете.

 

Осим што деца уживају у игри улога и креативно утроше време, кроз игру деца уче о заштитним мерама, али се и ослобађају стреса путем игре, а знамо да је игра најефикаснији начин ослобађања од стреса код деце.

Игра је детету блиска – дете учи кроз игру, ствара, креира, ослобађа се напетости, али ће и вама, драги родитељи, мало игре добро доћи. Игра није екслузивно право право предшколаца, већ велика покретачка снага која спава у сваком човеку!

Снагом љубави, игре и креативности победимо тешке тренутке у којима живимо.