Како разговарати са дететом о пандемији новог вируса (COVID-19)

majka_sa_decom

Разумљиво је ако су ваша деца уплашена или анксиозна. Они ће можда тешко схватити шта виде на интернету, телевизији или чују у вашим разговорима- тако да могу бити посебно осетљива на осећај тескобе, стреса и туге.

Отворен разговор им може помоћи да лакше разумеју новонасталу ситуацију, па чак и да дају позитиван допринос за друге.

Постављајте отворена питања и слушајте 

Разговарајте са вашим дететом о стварима које већ зна, шта он/она мисле о ономе што су чули. Пратите њихова размишљања. Ако дете зна веома мало или не зна ништа о пандемији, можда неће бити потребе да много разговарате о корона вирусу већ искористите прилику и обновите које су то добре хигијенске навике,без уношења нових страхова.

Оно што је веома важно, не смањујте и не избегавајте дететову забринутост.  Уверите га да је нормално осећати страх од оваквих ствари.

 

Будите искрени: објасните истину на начин прилагођен деци 

Деца имају право на истините информације о свему што се дешава па и о оваквим темама, а одрасли имају одговорност да их сачувају од невоља.

Користите језик који је прилагођен дечјем узрасту, пратите њихове реакције и будите осетљиви на ниво њихове анксиозности.

Уколико не можете да одговорите на сва њихова питања , искористите прилику да заједно потражите одговоре. На тај начин ћете им показати да сте уз њих, што им у оваквим ситуацијама много значи. Објасните деци да неке информације са интернета нису тачне и да је најбоље слушати стручњаке или питати родитеље.

Покажите им како да заштите себе и своје

 Један од најбољих начина заштите од корона вируса, као и других болести, јесте редовно прање руку и одржавање личне хигијене. Децу треба свакодневно подсећати на то и тиме им створити навику за здраве хигијенске навике.

Такође, треба им објасни правилно поступање приликом кијања, кашљања и замолити их да вам кажу уколико осете да имају грозницу или се јаве потешкоће са дисањем.

Разуверите своје дете

Деца некада не могу да разликују оно што виде на телевизији и стварност и може се десити да поверују да су у непосредној опасности. Свом детету можете помоћи тако што нећете значајно мењати ваше дневне навике, поготово пре спавања. Дозволите им да се играју кад год је то могуће.

Уколико у вашој околини постоје случајеви заразе, подсетите дете да то не значи да ће и он оболети као и да многи, који оболе од корона вируса, оздраве.

Ако се ваше дете не осећа добро, објасните му да мора остати у кући/ болници и да је то најбоље за њега али и за његове другаре.

Проверите да ли доживљавају или шире стигму

Избијање новог корона вируса  донело је са собом бројне извештаје о расној и верској дискриминацији. Подсетите вашу децу да свако заслужује да буде безбедан и да свако од нас треба да допринесе да се шири љубазност. Објасните им да не смеју трпети насиље и да уколико осете или виде тако нешто, поразговарају са одраслом особом којој верују.

Потражите помоћ

Важно је да деца знају да људи помажу једни другима и да нема потребе за бригом. Испричајте им о људима који се свакодневно боре да пронађу вакцину против вируса, о докторима и медицинском особљу који се труде да помогну свима којима је помоћ потребана.

 Брините о себи

Деци ћете најбоље помоћи ако се побринете за себе. Они прате сваки ваш покрет, поглед, сваку вашу мимику. Уколико они виде да сте мирни и да не показујете забринутост, и они ће бити безбрижнији.

Ако осетите анксиозност или сте узнемирени, одвојите време за себе, позовите пријатеља или некога коме верујете, радите нешто што ће вам помоћи да се опустите и саберете.

Пажљиво разговарајте са дететом

Ово што је веома вежно јесте да знамо да дете нисмо оставили у недоумици.  Пажљиво посматрајте своје дете и пратите његово понашање. Сваки пут када осете потребу да разговарају о овој теми, ви разговараје са њима. Подсетите их да вам је стало, да слушате и да сте им на располагању кад год се осећају забринуто.