Јачање имунитета је веома важно код одраслих и код деце, првенствено да би били здрави, весели, јаки, енергични.
Како би наш организам радио, као савршен механизам, за здрав пулс отпоран и здрав организам у борби против болести, потребно је телу обезбедити јак имунитет.
Имунитет је способност организма да се својим механизмима одбрани од вируса, инфекција, бактерија, паразита и осталих изазивача болести.
Осећај исцрпљености, опште слабости организма, немоћи, учестали умор, недостатак енергије, из чиста мира, веома често могу бити први показатељи пада имунитета. Ослабљен имунитет се код деце и одраслих такође лако може приметити по изгледу коже, ноктију, косе (бледа испуцала кожа, крти ломљиви нокти, опадање косе).
Један од битних фактора код јачања имунитета јесте здрав стил живота.
Здрав стил живота подразумева:
- довољно сна од 7 до 8 сати ноћног сна
- редовна физичка активност ( шетња, вежбе, трчање до границе пријатности, у зависности од стања организма)
- боравак на свежем ваздуху ( иако смо у изолацији због вируса КОВИД-19, малишани могу боравити на тераси, ограђеној уз надзор одраслих, у свом ограђеном дворишту)
- довољан унос воде, 8 чаша дневно ( воду пити 20-30 мин. пре оброка, и 20-30 мин. након оброка)
- избалансирана правилна ихрана што подразумева разноврсну, свежу храну, адекватно, припремљену потходно маханички и термички обрађену у зависности од врсте намирнице, подразумева и уоброченост 3 главна оброка доручак, ручак, вечера, и две ужине размак између оброка треба бити 2,5-3 сата
- ослободити се стреса
Да би ојачали имунитет из исхране треба да избацимо:
- слаткише ( кондиторски производи, индустријски, са концентрованим, белим шећером), грицкалице( чипс, смоки, грисине)
- сокове ( индустријски, газирани и не газирани, због високог садржаја шећера)
- масна бела пецива
- похована масна брза храна
Намирнице које се препоручују за јачање имунитета су тамно зелено лиснато поврће од којих издвајамо спанаћ, који је богат витаминима А, Б-комплекса, Е, као и минералима гвожђем, натријомом, магнезијумом, затим броколи, грашак, кељ, купус, лук, пешунов лист, целер …
Такође битну улогу у јачању имунитета имају наранџасто и црвено поврће и воће, а то су бундева, шаргарепа, цвекла, парадајз, паприка, мандарине, поморанџе, грејпфрут, јабуке. Лимун, лимета и киви такође имају важну улогу у јачању имунитета, због високог садржаја витамина Ц, као и банане које садрже витамин К, и аминокиселину триптофан која повећава серотонин, хормон среће.
Од језграстог воћа ту је орах, бадем, лешник, кестен који је пун витамина и минерала.
Од великог значаја је и храна богата минералом цинком, а то су пре свега намирнице животињског порекла: месо- пилетина, јунетина, ћуретина, јаја, риба, туна, млеко. Биљни извор цинка су: пасуљ, спанаћ, грашак, пшеница, боранија, печурке, бадем, сунцокретово семе, сок од грожђа.
Ђумбир је природан антиоксидант, он доказано делује против упалних процеса па је одлично решење да се изборите са грипом или прехладом. У исхрани се користи корен биљке, може се стављати у разне напитке, правити чај, затим као зачин.
Овас је такође житарица која игра велику улогу, у јачању инунитета. Користи се у виду пахуљица,брашна. Обилује хранљивим супстанцама, као што су магнезијум, јод, цинк, калијум, фосфор. Делује благотворно на организам под стресом. Такође има својство антиоксиданса који савршено чисти организам, оснажује имунитет, побољшава когнитивне способности, позитивно утиче на конценрацију, меморију, учење.
Можете припремати вашим малишанима здраве напитке од воћа и поврћа
НАПИТАК 1:
- банана
- поморанџа
- јабука
- лимун
- ђумбир
Припрема: очистити воће од нејестивих делова, исецкати( банана,поморанџа,јабука) исецкати неколико коцкица ђумбира, и иседити пола лимуна, ставити у блендер или смути уређај, додати мало воде по жељи. Овакав напитак можете попити пре доручка или за ужину.
НАПИТАК 2:
- киви
- грејп
- лимета
- ђумбир
- овсене пахуљице
Припрема: очистити воће од нејестивих делова, исецкати( киви и грејп) исецкати неколико коцкица ђумбира, и иседити пола лимете, и додати кашику овсених пахуљица, ставити у блендер или смути уређај, додати мало воде по жељи. Овакав напитак можете попити пре доручка или за ужину.
НАПИТАК 3:
- јабука
- цвекла
- шаргарепа
- лимун
- ђумбир
Припрема: очистити воће и поврће од нејестивих делова, исецкати или изрендати (цвеклу, јабуку, шаргарепу) исецкати неколико коцкица ђумбира, и иседити пола лимуна додати мало воде по жељи. Овакав напитак можете попити пре доручка или за ужину.
НАПИТАК 4:
- лимун
- ђумбир
- нана
- целер
- мед (по жељи)
Припрема: иседити сок од једног лимуна, самлети ђумбир, нану и целер, ставити у лимунов сок и налити воду, додати кашичицу меда по жељи, можете оставити сат времена да одстоји па процедити, а можете и попити непроцеђено, по жељи. Овакав напитак можете попити пре доручка или за ужину
Каша од овсених пахуљица
Овсена каша -припрема: овсене пахуљице у количини од 100г, дупла количина воде, прстохват соли, цимет.
Припрема: Пахуљице ставити на решетку, потопити на кратко у воду, туширати, оцедити и ставити на кратко у воду прокључалу, мало посољену, а затим кувати на умереној температури, до појаве слузи, око 8 минута. У кашу додати цимет. Појести 2-3 супене кашике. Остатак чувати у фрижидеру не више од три дана, а можете поделити и укућанима.
Да бисте порадили на укусу можете додати банану, или било које друго воће по избору
(свеже или суво), млевене орахе или бадем, лешник. Никако шећер, можете кашику меда!
ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ И ПРАТИТЕ НАШ САЈТ!
Сарадник за исхрану- нутрицониста
Нина Козица