Хуманитарна акција 12.6.2019.г.

Lana

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „НАША РАДОСТ“ КОВИН ОРГАНИЗУЈЕ ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ У СРЕДУ, 12.06.2019. У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ У 10:30 ЧАСОВА ЗА ЛАНУ БУЛАТОВИЋ

УЛАЗ: 100 ДИНАРА

Лана до своје девете године болује од дијабетеса, тип 1. Први губитак вида се јавља 2014. године од упале очног живца.

Након пулсне терапије са кортикостероидима делимично јој се враћа вид. Две године касније, након прехладе јавља се низ компликација и Лана од тада види само два метра испред себе. После поновног лечења и измене плазме, она од тад види свет око себе само у обрисима.

2017. године стање се погоршава, очни притисак нагло скаче и Лана поново одлази на операцију глаукома на оба ока. Због крварења у оку, лекари три пута интервенишу ласером.

Недуго затим, Лана опет одлази на лечење на Клинику за неурологу у Београду на измену плазме. Тада први пут добија трансфузију због лоше крвне слике. Лечење због анемије се наставља код хематолога и гастроентеролога, а у септембру поново прима трансфузије због хемоглобина који је био само 63. У децембру 2018. године јавља се велики крвни притисак који не може да се регулише лековима. Месец дана касније одлази на транфузије због јако лоше крвне слике, а због скока креатинина, односно лошег рада бубрега хитно је примљена на Клинику за нефрологију где јој у фебруару месецу уграђују катетер ради перитонеумске дијализе коју започиње четири пута дневно.

После контроле код офталмолога где је констатован висок очни притисак на оба ока, лекари траже хитну интервенцију, јер висок очни притисак оштећује очни живац и прети да Лана више неће видети чак ни светлост и предлажу две операције које би се урадиле истовремено, због глаукома и крварења у оку.

Поред хитне офталмолошке операције, Лани су неопходна средства и за трансплантацију дела панкреаса и бубрега која ће се извршити у иностранству.

Да Лана не изгуби вид! Будимо хумани!