Манифестација “Мали рецитатори”

Предшколска установа ,,Наша радост“ Ковин је у четвртак, 16. маја у галерији Центра за културу организовала такмичење под називом ,,Мали рецитатори“, с циљем да се деца упознају са сценским наступом, да  превазиђу трему јавне интерпретације и да на овај начин богате свој речник.

У категорији предшколског узраста најбољи су били: Нина Доватов, која је освојила прво место за рецитовање стихова Мире Алечковић “Песма за мамине очи“, друго место заслужила је Ленка Гаврилов рецитујући песму “Пссст иде страх“, аутора Моше Одаловића, док је треће место припало Ника Дејани, која је рецитовала песму “Бабарога“, аутора Јефте Одавића. Ову одлуку донео је четворочлани жири у чијем саставу су били логопед Биљана Влашић, професори српског језика и књижевности: Гордана Ђоковић, Јелена Милановић и Душан Симић.

Такође, због тешког посла који је имао жири, додељене су и дипломе за шарм које су добиле Елена Томић за рецитовање стихова „Љубавна песма“ аутора Милована Данојлића и Богларка Богош за извођење рецитације „Мој тата“ аутора Божидара Тимотијевића.

За добро рецитовање заслужне су и васпитачице које су радиле са награђенима – Магдалена Тушеј и Агнеш Барабаш Алмаши, Марија Гаврилов, Мирјана Мартиновић, Драгана Јока и Марија Ковачевић и Ерика Богош Секе.

На почетку, публику је поздравила директорка предшколске установе, Александра Алавања, захваливши се свима који су дошли да подрже учеснике и помогну малишанима да превазиђу трему и у име предшколске установе и у своје име, пожелела је срећу такмичарима.

Свих 19 учесника добило је по књигу и диплому за учешће, а победницима су додељене дипломе за освојена места и још по једна књига.
Публика је имала прилику и да ужива у рецитацијама наших гошћи, које су се пласирале на покрајинску смотру рецитатора. Даница Константиновић, ученица другог разреда основне школе “Јован Јовановић Змај“, која се представила рецитацијом „Зоља“, аутора Јована Јовановића Змаја“ и Сара Максимовић, ученица четвртог разреда основне школе „Ђура Јакшић“, која је рецитовала стихове „Балада о заборавном деди“, аутора Милована Витезовића.

У ревијалном делу манифестације наступила су деца старије и средње групе предшколске установе „Наша радост“: Дуња Стојменовић која је говорила стихове “Моја осећања“, непознатог аутора и Богдан Богдановић који се представио стиховима “Храбро дете“, аутора Момчила Тешића.

За плесни део манифестације била су задужена деца припремне мешовите групе, васпитачица Драгане Јоке и Марије Ковачевић, која су наступила са плесним тачкама: „Бојарка“, “Беби танго“ и „Зека Роџер“. Такође, представили су се и покретном игром под називом „Кад сам био мали“.

И публика и учесници су уживали у одличном дружењу и такмичарској атмосфери.