Мали рецитатори

Предшколска установа „Наша радост“ Ковин је 17. априла у галерији Центра за културу организовала такмичење под називом „Мали рецитатори“, с циљем да се деца упознају са сценским наступом, да превазиђу трему јавне интерпретације и да на овај начин богате свој речник. Тема овогодишњег такмичења била је: Екологија „Зелена планета“.

У категорији предшколског узраста најбољи су били: Растко Ћулибрк, који је освојио прво место за рецитовање песме Радула Марковића „Зашто река плаче“, друго место заслужила је Невена Владисављев говорећи стихове „Чиста планета“, аутора Леле Стојановић, док је треће место припало Елени Табашевић која је рецитовала песму „Сачувајмо планету“, аутора Љиљане Андрић. Ову одлуку донео је петочлани жири у чијем саставу су били логопеди Дејан Савић и Биљана Влашић, као и професорке српског језика и књижевности и то: Маја Лазаров, Јелена Милановић и Марија Ђорђевић.

За добро рецитовање заслужне су и васпитачице које су радиле са награђенима – Јелена Цаптенић и Јелена Ерцег, Зорица Секулић и Дубравка Тома.

На почетку, публику је поздравила директорка Предшколске установе, Александра Алавања, захваливши се свима који су дошли да подрже учеснике и помогну малишанима да превазиђу трему и у име предшколске установе и у своје име, пожелела је срећу такмичарима. На овогодишњем рециталу, поред деце припремних предшколских група из ПУ „Наша радост“ Ковин у такмичењу су учествовала и деца из ПУ „Анђелка Ђурић“ из Беле Цркве и ПУ „Срећно детињство“ из Пландишта.
Свих 26 учесника добило је по две књиге и захвалницу за учешће, а победницима су додељене дипломе за освојена места и још по две књиге.
Публика је имала прилику и да ужива у песмама: „Химна природи“, коју је отпевала Дуња Ковачевић, као и „Девојко мала“ и „Певам дању, певам ноћу“ у извођењу дечијег хора припремне предшколске групе.

У ревијалном делу манифестације гостовали су малишани, корисници Дневног боравка за лица са сметњама у развоју: Данијел Момиров са рецитацијом „Позовите доктора“, из књиге „Оаза среће“ и Нина Стевановић стиховима „Чиста планета“, аутора Леле Стојановић. Гости предшколске установе „Наша радост“ били су: Лана Зорић која је говорила стихове „Мали еко чувари“, аутора Дина Пуханића; Јакша Лацмановић са рецитацијом „Еко васпитање“ аутора Јелене Цаптенић; Лука Деспинић, који је говорио стихове Алека Марјана под називом „Дрвено питање“;  Сара Труја, која се представила рецитацијом „Зеленило нека влада“, аутора Саше Јовановића и Петра Милановић са рецитацијом „Жалба“, непознатог аутора. За плесни део манифестације била су задужена деца старије мешовите групе, која су наступила са плесним тачкама: „Бранково коло“ и “Катанка“. Манифестацију је улепшало и гостовање Данице Константиновић и Саре Максимовић – учесница 49. смотре рецитатора „Песниче народа мог“ које су се пласирале на Покрајинску смотру рецитатора. И публика и учесници су уживали у одличном дружењу и такмичарској атмосфери.