Нећу да бригам хоћу да се играм

Дечија недеља

Са мало речи, речено много. Задовољство и смисао у нашем свакодневном раду јесте поштедети децу свакодневних брига. Мото овогодишње „Дечије недеље“ је наш свакодневни мото којег се придржавамо и певушимо.

Од много брига постајемо тужни, не видимо лепоту живота, а можемо добити и боре. Зато учимо, певамо, цртамо кроз игру. Тако је много лакше и лепше, ми смо прави доказ за то.

Сваке године у октобру месецу деца прослављају „ Дечију недељу“ у свим школама и вртићима. Тада је у нашем вртићу празник.

Одавно смо испланирали сваки дан у недељи: кога ћемо посетити, шта лепо радити, шта направити, како се забавити, уживати у спортским активностима, коју представу погледати.

Деца са радошћу посећују млађе и старије другаре у другим групама и том приликом, какав је ред, понесу одговарајући поклон. Тако је било и ове године, правила су се срца, медаље, честитке, венчићи другарства, а деца „домаћини“ су били пресрећни што ће кући понети мали поклон, знак пажње.

Најстарије припремне групе су посетиле старије другаре у основним школама, које ће ускоро постати њихова „друга кућа“. Дружећи се, провели су пријатне тренутке. Поред тога, групе у Ковину и насељеним местима су посетиле библиотеке, поште, пијаце, Домове здравља, Дом културе.

Деца су се посебно радовала спортском дану, који је био препун разних спортских активности, како у радним собама, тако и у оближњем парку и на градском тргу. У спортским играма деца уживају, јер доказују своју спретност, љубав према покрету, такмичењу и успеху. Спортски дан на тргу је посебно обележило присуство познатог дечијег песника Моше Одаловића са којим су деца могла да се упознају, разговарају о дечијој поезији и заједно откривају лепоту писане речи. Песник Моша Одаловић посетио је и основну школу „Петар Кожић“ у Дубовцу, тако да су и предшколци имали то задовољство да чују познате дечије стихове.

Дан за позоришну представу је посебан доживљај за нашу децу. Пратећи јунаке у њиховим несташлуцима, догађајима, открићима, уче се раличитим животним поукама.

Срећније и квалитетније одрастање деце у нашем граду омогућено је отварањем дневног боравка, новог, образованог, едукативног простора за лица са тешкоћама у развоју. У складу са тим и у оквиру акције „Деца-деци“ прикупили смо разна дидактичка средства, прибор за рад и играчке. Нашим другарима у дневном боравку желимо да им сваки дан буде леп, да се друже, стичу нова знања и искуства. Другари из дневног боравка, заједно са децом основних школа и вртића гледали су позоришну представу „Боже, на кога ли је ово дете?“ у Центру за културу.

А на крају узбудљиве „Дечије недеље“, посебно задовољство је било учествовање у маскенбалу и музичкој забави.

Маскенбал је оправдао свој назив, јер је било оригиналних маски и деца су бескрајно узивала у својој непрепознатњивости.

Ове године предшколци су били гости општинке управе, чији је долазак под маскама изазвао одушевљење.

(прилог преузет са сајта Општине Ковин)

Деца из предшколске установе ,,Наша радост“, 07.октобра, обележили су Дечју недељу маскенбалом и посетом ОУ Ковин, поклонивши општинском руководству ликовне радове као знак захвалности на одличној сарадњи.

Предшколци, у пратњи директорке ПУ ,,Наша радост“ Александре Алавање, васпитачица и педагога, поклонили су председници општине Ковин Сањи Петровић, председнику СО Ковин Зорану Брадањи, помоћници председнице Мирјани Бановић, начелници ОУ Јелени Чолаковић и руководиоцу одељења за ОУ и јавне службе Стојанки Тасић,своје радове.
Дечју недељу, забавиште је, тај дан, обележило маскенбалом и даровањем поклона општинском руководству, па су тако први пут у овој години, у сали за седнице, гостовали спајдермени, чаробњаци, принцезе, вештице, војници.
Присутне је поздравила помоћница председнице за друштвене делатности, Мирјана Бановић, а потом су поједини малишани представили своје маске.
Према речима директорке вртића, Александре Алавање, ови поклони, направљени са великом љубављу, представљају мали знак пажње и захвалност према Општинској управи.
Председница општине Ковин, председник СО Ковин и начелница ОУ нису били у могућности да присуствују овој свечаности, па су у њихово име, поклоне преузели помоћница председнице Мирјана Бановић и секретар СО Ковин Радмила Сикимић.
Тог истог дана у позоришној сали Центра за културу Ковин, у поподневним часовима одиграле су се две представе, ,, Необичан дан у земљи ла, ла, ла, ла“ у извођењу Аматерског позоришта из Ковина за основце и ,,Футур љубави“ за средњошколце
коју је извело СКПД ,,Ђетван“ из Панчева.
Публици се, пред почетак представе, обратила помоћница председнице Мирјана Бановић.