Активности и обавештења

Тимски родитељски састанци

У оквиру реализације Програма партнерства са породицом у организацији Предшколске установе „Наша радост“ Ковин на самом почетку нове радне године посебан акценат се ставља на организацију и реализацију тимских родитељских састанака којима поред васпитача и родитеља, присуствује и стручни тим испред наше Установе: директорка ПУ „Наша радост“ Ковин Александра Алавања, стручни сарадник-педагог Милена Деспинић, секретар Адријана Лакић, сарадник за исхрану-нутрициониста Нина Козица и сарадник-медицинска сестра за превентивно-здравствену заштиту Ана Којчинов.

Имајући у виду да је септембар месец – месец адаптације новоуписане деце у радној 2022/23. години, тимски родитељски састанци са родитељима деце уписане у јасленим и млађим групама одржани су 26.08.2022. године јер се програм адаптације у овим васпитним групама реализује уз присуство једног родитеља. Важно је да први контакт детета са вртићем и особљем буде у присуству родитеља јер се на тај начин смањује стрес за дете и адаптација је лакша и бржа.

Тимски родитељски састанци са родитељима осталих васпитних група одржани су у периоду од 06.09.2022. године до 15.09.2022. године.

Укупан збир броја уписане деце на свим узрастима за радну 2022/2023. годину износи 621, распоређених у 27 васпитних група.

Јединствени програмски концепт је у основи рада свих узрасних група, организованих кроз различите облике васпитно-образовног рада у целодневним и полудневним облицима рада.

Реални програм настаје и гради се у реалном контексту васпитно-образовне праксе и не може бити унапред писани документ, већ је израњајући и гради се кроз заједничко учешће свих учесника. Обликује се културом вртића, породице и локалне заједнице, као и ширег друштвеног контекста и планским и промишљеним деловањем васпитача, заснованим на конепцији Основа програма предшколског васпитања и образовања, симболично названим „Године узлета“.

Директорка Александра Алавања је на почетку тимских родитељских састанака  поздравила родитеље, пожелела им срећан почетак и успешну сарадњу деци и родитељима.

Стручни сарадник-педагог Милена Деспинић упознала је родитеље са програмом адаптације и дала им савете како припремити дете за полазак у јаслице или вртић, како изгледа први дан у вртићу, упознала их са облицима адаптације код деце итд. Полазак у вртић је тежак, како за децу , тако и за родитеље. Очекивано је да дете бурно реагује, да плаче, да дозива родитеље али је и објаснила родитељима да су такве реакције очекиване и да код већине деце пролазе у току десетак дана. Савети педагога родитељима:

– Будите смирени, никако детету не показујте своју забринутост, или жалост што га остављате;

– Немојте се иксрасти без поздрава са дететом;

– Изађите одмах пошто се се поздравили са дететом. Не отежавајте му отегнутим опраштањем. Колико год вам било тешко ослободите се ручица, које су Вас ухватиле, и поздравите се на уобичајен начин, машући и осмехујући се и говорећи умирујуће речи „Мама и тата иду на посао и доћи ће по тебе…“ Затим крените без освртања!

– Трудите се да делујете ведро и расположено да дете не би због ваше напетости и оклевања осетило да нешто није у реду, а знамо сви колико је тешко гледати дете како плаче.

Родитељи би требало да знају да је тренутак растанка кризан и да се већина деце након што родитељ оде примири и заигра. У вртићу су васпитачице обучене да адаптирају децу и понудиће детету како играчке, тако и нежност и загрљај да би се дете што пре осетило сигурним и заштићеним.

– Иако се растанак сматра кризним тренутком, прави кризни тренутак је тренутак када сте обећали да ћете доћи по дете. Испуњење овог обећања даје сигурност Вашем детету, док неиспуњење буди још веће страхове. Свако кршење договора може значајно пољуљати поверење у Вас и отежати процес адаптације.

     Педагог ПУ „Наша радост“ Ковин Милена Деспинић такође скреће пажњу  родитељима  да планирају и проводе што више квалитетног времена са децом. Ово деци даје равнотежу у овом тешком периоду. Радите све оно што Ваше дете воли, шетајте, посетите баку, посветите време Вашем детету онако како оно жели.

За родитеље припремљени су и едукативни материјали/брошуре о адаптацији и о новим Основама програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Педагог је укратко информисао родитеље о васпитно-образовном програму, који се гради кроз заједничко учешће деце и одраслих као аутентичних људских односа и заједништва у ситуацијама, догађајима и активностима које за њих имају смисла. Програм је процес заједничког учења деце и одраслих кроз који одрасли и деца заједнички конструишу знања и разумевања себе и света, а не као примена програма на децу, према унапред испланираним заједничким активностима и издвојеним садржајима подучавања. Зато је програм израњајући и није написан унапред.

За дете добробит у реалном програму осећати се, бити, моћи,умети.

Циљ програма предшколског васпитања и образовања јесте подршка добробити детета.

Секретар Установе Адријана Лакић упознала је родитеље са правима, обавезама и одговорностима, уговором који родитељи потписују при упису детета, начином плаћања, радним временом и распоредом дневних активности у оквиру Установе, уписом/исписом деце, осигурањем деце и Кућним редом ПУ „Наша радост“ Ковин.

Тимским родитељским састанцима присуствовала је и сарадник за исхрану нутрициониста Нина Козица, која је дала образложење у вези са исхраном у Предшколској установи.

Истакла је, како је исхрана, колективног типа, регулисана Правилником о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи.

Храна у Предшколској установи, подлаже спољашњој контроли, коју обавља надлежна институција, Завод за Јавно здравље Панчево.

Она обухвата контролу квалитета оброка, односно хемијско-броматолошку анализу узорака целодневних оброка (доручак, ужина, ручак), и лабораторијског утврђивања њихове енергетске вредности и садржаја беланчевина, угљених хидрата и масти.

Подразумева и редовну контролу санитарно-хигијенских услова припреме хране: анализу микробиолошке исправности брисева узетих са радних површина, прибора, руку запослених у кухињама; контролу микробиолошке исправности намирница и готових оброка.

Такође је истакла да уколико неко дете има проблем у исхрани (специјални режим исхране, због здравственог стања, нутритивне алергије и др), родитељ или старатељ може потписати изјаву да ће детету доносити храну, или се определити да установа обезбеди детету оброке у зависности од могућности.

Јеловник се саставља једном недељно и истакнут је на местима где родитељи имају увид у свакодневну исхрану своје деце.

За рођендане се не доносе слаткиши и грицклице, већ се последњег четвртка у месецу прави рођенданска торта (целодневни боравак) или слатка ужина (полудневни боравак) за сву децу, и на тај начин се прославља рођендан деце која су рођена у том месецу.

Медицинска сестра на превентиви Ана Којчинов назначила је да је за боравак у групи неопходна потврда о обављеном систематском прегледу, коју издаје педијатар. Деца долазе у вртић када су здрава, а по повратку после прележане болести такође је потребна лекарска потврда (оправдање).

Медицинске сестре-васпитачи као  ни васпитачи деци не смеју да дају никакву терапију.

Ако дете због своје хроничне болести користи одређену врсту терапије, њу даје родитељ код  куће.

На састанцима средњих, старијих и припремних група присуствовала је логопед Наташа Младеновић испред Arhimedikа logopedsko-edukativnog centra која је родитељима указала на значај логопедске подршке и правилан развој говора од најмлађег узраста деце па до поласка у школу .

Директорка Предшколске установе „Наша радост“ Ковин Александра Алавања и остали чланови тима позвали су родитеље на сарадњу, како са васпитачима тако и са осталим стручњацима запосленим у ПУ „Наша радост“ Ковин, а све у циљу остваривања добробити сваког детета и остваривања његових потенцијала у складу са интересовањима сваког појединачног детета уписаног у нашу Установу.

Search